מהי חרדה?
חרדה היא פחד לא הגיוני המלווה בתגובות רגשיות, פיזיות והתנהגותיות והמביא לשיבוש החיים התקינים.
לעיתים לנוכח גירוי מסויים כמו חריקת בלמים, חשכה, כתם דם, חרקים, מבחן, אנחנו מרגישים חשש, דאגה, בהלה, ולפעמים ממש פחד קיומי. דפק הלב מואץ, הנשימות הופכות למהירות, הגרון יבש והבליעה קשה, יתכן שנחוש רפיון בגפיים, מועקה בחזה, תחושת בחילה או כאב בטן, או צורך לרוץ לשירותים. כשתחושות כאלה (ורבות אחרות) פוקדות אותנו –אנחנו חווים חרדה.
כאשר חרדה מגורמים כאלה ואחרים, מציאותיים או דמיוניים, תוקפת אותנו באופן קבוע המפריע לחיינו, אנחנו לוקים בהפרעת חרדה. גורם החרדה (הטריגר) יכול להיות  נקודתי (למשל מחרקים), או שהוא יכול להיגרם מטריגרים רבים ולמלא את חיינו (הפרעת חרדה מוכללת). הפרעת חרדה מגיעה לשיאה בהתפרצות של התקף חרדה (התקף פאניקה) בו אנו חשים אימה מהגורם המעורר, המתאפיינת בתחושת פיזיות, רגשיות והתנהגותיות.תוך מספר דקות רמת החרדה עולה מאד ועלולה לגרום לרצון להסתגר במקום סגור (אגורופוביה) ולהסתתר מהעולם ומהחיים מחוץ ל"מקלט".
לנוכח תחושת האיום, המוח מכוון אותנו באופן אוטומטי לתגובות מלחמה, מנוסה או קפאון (Fight, Flight,  Freeze). כך נמצא את עצמנו בדרך כלל נמנעים מהגורם המחריד, או מתגוננים ונלחמים בו. בדרך זו דואג המוח להישרדותנו. אולם, תגובה זו נכונה כנגד פחד, שהוא רגש חשוב  המתפתח כנגד סכנה מציאותית (נחש), אך היא אינה יעילה כנגד חרדה, המתבססת על חשש לא מציאותי (תמונה של נחש).
סוגי חרדה שכיחים:
חרדה ספציפית או פשוטה, הינה חרדה מפני גורמים רבים מאד ושונים כמו חושך, זריקות, דם, אזעקה, טיסות, גבהים, וכו', כאשר רק טריגר אחד מפעיל אותנו. החרדה הספציפית עלולה ללוות אותנו חיים שלמים ללא טיפול, ויוצרת בדרך כלל התנהגות המנעותית מהטריגר המבעיט כדרך להימנע מהתגובות הנפשיות והגופניות כל אימת שניתקל בו.
חרדה מוכללת (General Anxiety Disorder) מתייחסת למכלול חרדות מכל תחומי החיים המלוות את הסובל ממנה כל חייו, בניגוד לאפיזודת חרדה הנגרמת מגירוי ספציפי. או אז תופעות לווי המאפיינות חרדה מלוות את האדם באופן תמידי, ומקשות על התנהלות נורמטיבית.
חרדה חברתית מאופיינת בחשיבה קיצונית שאנשים מגיבים ללוקה בה בלעג, צחוק, זלזול, היוצרים רגשות בושה, חוסר אונים ונחיתות ערך. אדם הסובל מחרדה חברתית עלול לסבול מתגובות גופניות כמו הסמקה, הזעת יתר, קשיים בדיבור,וימנע יותר ויותר מיצירת קשרים חברתיים, עד כדי הסתגרות.
הפרעת דחק פוסט טראומטית PTSD)) נוצרת בעקבות טראומה כמו מלחמה, תאונת דרכים, טרור, אונס או כל מצב מסכן חיים לתפישת הסובל ממנה. ראה כתבה מורחבת על הפרעת פוסט טראומה.(ראה הרחבה)
חרדת קהל (ביצוע) מתרחשת בדרך כלל מול קהל קטן או גדול, כשכל העיניים מופנות לדובר או למבצע. אמנים רבים חווים חרדת ביצוע לפני הופעה, המתאפיינת בתופעות הלווי שהוזכרו כאן. לאחר מספר דקות, בדרך כלל נרגעת החרדה והדובר נרגע. 
הפרעה טורדנית כפייתית OCD)) מורכבת ממחשבות טורדניות חוזרות ונשנות המבוססות על חרדה, אשר על מנת להפיגה יש לבצע התנהגויות ספציפיים (טקסים כמו
שטיפת ידים, ספירה, בדיקה חוזרת, סידור דברים בסדר מסויים וכו') שתפקידם להביא לרגיעה. אולם עם שוב המחשבות הטורדניות, חוזר על עצמו הצורך המאד חזק לבצע את הטקס המרגיע. הלוקה ב-OCD יכול להעביר שעות רבות ביום בביצוע הטקסים הקבועים המרגיעים אותו, עד כדי שיבוש מוחלט של חייו.
 
הטיפול בחרדה
הטיפול המוכר כיעיל ביותר כנגד הפרעות חרדה הינו טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT). (ראה הרחבה).לעיתים ידרש שילוב תרופתי אשר יסייע למטופל להגיע להישגים טובים יותר למיגור הפרעת החרדה. קיימים טיפולים נוספים המסייעים לחרדות, כגון טיפול דינאמי, טיפול בביופידבק, טיפול בהיפנוזה, טיפול בדמיון מודרך, ואחרים. לעיתים ידרש שילוב של טיפול תרופתי עם הטיפול בשיחות, כדרך האופטימלית לריפוי ממוקד, מהיר ויעיל יותר.